εργασια λαογραφίαΗ εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού. Η αφορμή για την εργασία αυτή μας δόθηκε από την επίσκεψή μας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Στη διάρκεια των απογευματινών δραστηριοτήτων μας ξενάγησαν στην παλιά Κόνιτσα. Μας έδειξαν διάφορα παλιά αρχοντικά σπίτια και με ποιο τρόπο ήταν χτισμένα. Βλέποντας τα αρχοντικά της Κόνιτσας ήρθαν στο μυαλό μας τα σπίτια του χωριού μας που κι αυτά παρουσιάζουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Αποφασίσαμε έτσι να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική του τόπους μας, με επισκέψεις και καταγραφή των σπιτιών αυτών. Οι εκπαιδευτές του ΚΠΕ μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει ένα Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση». Μετά από συζήτηση με τους δασκάλους μας αποφασίσαμε να συμμετάσχει και το σχολείο μας σε αυτό το Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους».
 
 
Με την επιστροφή μας στο Σχολείο αρχίσαμε να οργανώνουμε το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της εργασίας μας. Οι μαθητές της Γ και ΣΤ Τάξης χωριστήκαμε σε ομάδες και πήραμε μαζί μας τα απαραίτητα σύνεργα (φωτογραφικές μηχανές, χαρτί, μολύβι) και ξεχυθήκαμε μαζί με τους δασκάλους μας στις γειτονιές τους χωριού μας. Φωτογραφίσαμε ότι μπορούσε να μας κάνει εντύπωση (σπίτια, πόρτες, βρύσες, καμπαναριό, πηγάδια, στέρνες ). Γίναμε δημοσιογράφοι παίρνοντας πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες ή από τους γείτονες για το κάθε σπίτι. Μάθαμε σε ποιον ανήκει, πότε χτίστηκε, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, αν έχουν γίνει επεμβάσεις αναπαλαιώσεις. Η δασκάλα της Γ Τάξης μας μίλησε για τα διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια εμείς έπρεπε να τα φωτογραφίσουμε έτσι ώστε να αναδεικνύονται μέσα από τις φωτογραφίες. Τα στοιχεία αυτά είναι τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για τη στέγη (κεραμίδι ή σχιστόπλακα), η ξύλινη αυλόπορτα με τη στέγη, ο πέτρινος αυλόγυρος, οι φαλτσογωνιές, οι ξυλοδεσιές, τα αγκωνάρια, καθώς και τα ανακουφιστικά τόξα στα παράθυρα. Ψάχνοντας ανακαλύψαμε και μερικές κτητορικές επιγραφές- οικόσημα μερικών αρχοντικών σπιτιών.
 
Για να συγκεντρώσουμε όλο αυτό το υλικό, χρειάστηκε να κάνουμε τρεις τρίωρες επισκέψεις στις γειτονιές του χωριού. Το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώσαμε καθώς και τις πληροφορίες που αντλήσαμε από τις μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού και από τι βιβλίο του Παπαβασιλείου Νικόλαου «Μνήμες από τα παραδοσιακά Λέλοβα», τις επεξεργαστήκαμε στις αίθουσες του σχολείου μας με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 
Μέσα από αυτή την εργασία εκτιμήσαμε την αξία και την ομορφιά των μισογκρεμισμένων σπιτιών του χωριού μας. Είδαμε πόσο είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον τους. Διαπιστώσαμε ότι όλα τα σπίτια ήταν χτισμένα με πέτρα σε απόσταση το ένα από το άλλο για να υπάρχει μέρος για αυλή και βοηθητικούς χώρους. Το χτίσιμο των σπιτιών γινόταν από χτίστες (μαστόρους) που ερχόταν σε συνεργεία (μπουλούκια) από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας ή των Τζουμέρκων. Τα περισσότερα σπίτια είχαν σχήμα παραλληλογράμμου με το μήκος τους από τη δύση στην ανατολή. Τα παραδοσιακά αυτά σπίτια μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες: Τα «στρωτά» δηλαδή σπίτια ισόγεια δύο δωματίων το ένα προς τη δύση -το λεγόμενο χειμωνιάτικο- και το άλλο προς την ανατολή που λεγόταν οντάς. Τα περισσότερα σπίτια στο χωριό ήταν στρωτά γιατί το Λέλοβα ήταν ένα φτωχό χωριό. Οι «Κούλες» δηλαδή σπίτια ανώγεια (διώροφα) των δύο δωματίων στον πάνω όροφο όπως και τα στρωτά και στον κάτω όροφο ήταν τα κατώγεια που τα χρησιμοποιούσαν περισσότερο για αποθηκευτικούς χώρους. Τα αρχοντικά σπίτια ήταν όπως οι «Κούλες» που πολλές φορές σχημάτιζαν και σχήμα γάμα (Γ) με περισσότερα δωμάτια αλλά και με μια εσωτερική βεράντα που λεγόταν «κρεβάτα». Αυτά τα σπίτια είχαν μεγάλη ξύλινη αυλόπορτα με σκεπή, πέτρινο αυλόγυρο και διάφορα μικρά κτίσματα για αποθηκευτικούς χώρους. Αυτά τα σπίτια ήταν λίγα στο χωριό και οι ιδιοκτήτες τους ήταν πλούσιοι. Ένα τέτοιο σπίτι που φωτογραφίσαμε είναι του Σιώζη. Η εργασία αυτή ήταν η αφορμή για μας να περιπλανηθούμε στα σοκάκια του χωριού κι ελπίζουμε να αποτελέσει αφορμή και για τη δικιά σας περιπλάνηση!
 
Δείτε όλη την εργασία στον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί
Κολοβός Σωτήριος - ΣΤ Τάξη
Σταμάτη Ανδρομάχη - Γ Τάξη